Gęsta Zupa Dyniowa z Dodatkiem Świeżego Imbiru i Kremowej Śmietany

Jesień to pora roku, która przynosi ze sobą obfitość dyni - królowej jesiennej kuchni. Warto wykorzystać ten sezon na przygotowanie pysznej, gęstej zupy dyniowej, która nie tylko rozgrzeje nas w chłodne dni, ale także dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Dziś podzielę się z Wami przepisem na zupę dyniową z dodatkiem świeżego imbiru i kremowej śmietany, która zachwyci Was swoim smakiem i aromatem.
Składniki:
1 średnia dynia (ok. 1,5 kg)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 litr bulionu warzywnego
200 ml kremowej śmietany 30%
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
opcjonalnie: pestki dyni do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowanie dyni: Dynię dokładnie myjemy, obieramy i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę. Imbir obieramy i drobno siekamy.
Smażenie: W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy posiekany czosnek i imbir, smażymy przez kolejne 2 minuty, aż zaczną wydzielać intensywny aromat.
Gotowanie: Do garnka dodajemy pokrojoną dynię i całość zalewamy bulionem warzywnym. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.
Blendowanie: Gdy dynia będzie już miękka, zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy zupę na gładki krem. Można użyć blendera ręcznego lub kielichowego.
Dodanie Śmietany: Do zupy dodajemy kremową śmietanę, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową według uznania.
Podanie: Zupę podajemy gorącą, udekorowaną pestkami dyni i kleksem śmietany. Świetnie smakuje z chrupiącym chlebem lub grzankami.
Dlaczego warto?
Ta zupa to prawdziwa bomba smaków i aromatów. Dynia dostarcza nam mnóstwo witamin i minerałów, a świeży imbir dodaje jej pikantnej nuty i działa rozgrzewająco. Kremowa śmietana nadaje zupie aksamitnej konsystencji, co sprawia, że jest idealna na chłodne, jesienne wieczory. To danie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe - doskonałe dla całej rodziny. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i delektowania się pyszną, jesienną zupą dyniową w gronie najbliższych. Smacznego!
Polecane

Garnek stalowy z pokrywką ANETT 20 cm, 3 l

Garnek stalowy z pokrywką ANETT 14 cm, 700 ml

Chochla stalowa 90 ml, 32,5 cm

Podstawka pod garnek korkowa 19 cm

Garnek emaliowany z pokrywką czerwony w grochy TECKA 20 cm, 4,8 l

Kubek emaliowany z miarką brązowy BROWN 1,2 l

Chochla emaliowana brązowa BROWN 170 ml, 35 cm

Garnek stalowy ze szklaną pokrywką DALIE 18 cm, 2,6 l

Chochla termoplastyczna WOODEN 130 ml, 33 cm

Chochla stalowa 45 ml, 26 cm

Chochla stalowa 75 ml, 29 cm

Chochla stalowa 160 ml, 34 cm

Chochla stalowa 300 ml, 35 cm

Chochla stalowa 45 ml, 26 cm

Chochla stalowa ACER 80 ml, 32 cm

Chochla stalowa 80 ml, 29 cm

Miseczka ceramiczna niebieska LINES 14,5 cm, 750 ml

Talerz obiadowy głęboki ceramiczny czarny SOHO 20 cm, 1 l

Chochla stalowa 160 ml, 32 cm

Talerz obiadowy głęboki porcelanowy MAIOLICA 23 cm, 650 ml

Rondel stalowy ANETT 18 cm, 2,7 l

Miska bulionówka ceramiczna 600 ml 4 szt.

Podstawka pod kubek drewniana MANGO 10 cm

Miseczka ceramiczna biała SERCE 12 cm, 450 ml

Talerz głęboki dla dziecka 16 cm, 350 ml

Rondel żeliwny ze szklaną pokrywką ATLAS 16 cm, 1 l

Waza na zupę stalowa z pokrywą 4,5 l

Talerz obiadowy głęboki porcelanowy AURORA 20 cm, 750 ml
